Kepedulian

Perasaan manusia hanya akan stabil sekiranya mempunyai asas yang jelas dan kukuh. Cinta akan kekal, rindu akan mendalam, kasih akan menebal, dan keprihatinan akan tinggi sekiranya semua perasaan ini mempunyai asas. Justeru umat islam harus kembali memikirkan dan memantapkan asas terhadap semua tindakan dan perasaan kita.Hal ini kerana tanpa asas yang kuat sesuatu perbuatan dan perasaan akan sukar bertahan lama. Sesuatu perasaan akan mudah dipengaruhi oleh keadaan sekeliling dan isu yang dimainkan oleh golongan tertentu. Keadaan ini menjadikan umat islam terutamanya di Malaysia tidak objektif dalam berperasaan atau sebenarnya perasaan tersebut hanyalah emosi yang tak berpanjangan.


Dapatkan Mesej Bergambar di SiniPiala dunia vs PalestinSedih dan pilu sekali apabila isu Palestin hanya meniti dibibir masyarakat dan menjadi perbualan umum mereka hanya untuk satu tempoh tertentu sahaja. Apabila ada peristiwa besar yang berlaku, seperti pembunuhan beramai-ramai oleh tentera zionis atau yang terbaru serangan terhadap sukarelawan yang menaiki kapal Mavi Marmara, barulah masyarakat bangkit untuk memperjuangkannya dan memperkatakannya.Namun apabila ada isu lain yang lebih menarik perhatian mereka , maka sekali lagi Palestin ditinggalkan dan dipinggirkan. Apakah kalau seandainya hanya seorang rakyat Palestin yang dibunuh, itu tidak penting bagi kita?. Saya kira, misi bantuan terhadap Palestin yang dihalang oleh Israel ialah satu misi yang sewajarnya membuka mata dunia, mengetuk hati-hati yang masih tertutup, dan menyedarkan mereka yang dalam lamunan untuk bangkit dan menentang kekejaman tentera zionis dengan segala kemampuan yang ada secara konsisten sehinggalah Palestin memiliki kembali tanah air mereka dan umat islam. Namun jangkaan saya agak meleset apabila melihat keadaan di Malaysia sekarang atau mungkin dunia keseluruhannya. Kita kalah dengan bola. Kita lebih asyik melihat pemain-pemain bola berkejar ke sana sini dan berjuang untuk merebut sebiji bola dan berusaha bersungguh-sungguh menjaringkannya daripada membaca dan menghayati perjuangan rakyat Palestin untuk mempertahankan Negara umat islam Palestin dan menjaga kesucian masjid kita Al-Aqsa. Kita lebih banyak berbicara tentang kehebatan-kehebatan pasukan dan pemain kegemaran masing-masing berbanding kehebatan HAMAS dan rakyat Palestin yang tak pernah gentar berhadapan dengan peluru dan serangan demi serangan.

Oleh yang demikian, Palestin juga menjadi isu yang ada musimnya seperti piala dunia.Mujurlah terdapat beberapa NGO islam yang sentiasa berusaha menyedarkan masyarakat tentang Palestin. Salah satu NGO yang memainkan peranan penting untuk memberikan kesedaran terhadap isu Palestin bahkan menghulurkan bantuan kepada mereka ialah Aman Palestin. Justeru, kita harus memberikan sokongan dengan menganjurkan dan menghidupkan program-program yang dianjurkan mereka. Mudah-mudahan kita dapat mengeluarkan masyarakat daripada semangat berteraskan isu kepada masyarakat yang bersemangat hakiki.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Asas kita ialah iman

Fenomena yang berlaku diatas menggambarkan perasaan kita terhadap Palestin dan rakyatnya hanyalah lahir daripada naluri kemanusiaan semata-mata tanpa disokong oleh asas yang lebih kukuh iaitu IMAN. Dalam agama islam asas kepada persaudaraan ialah ikatan akidah. Justeru, siapapun dan dimanapun umat islam berada mereka ialah saudara-saudara kita yang mempunyai hak ke atas kita. Menjadi salah satu kewajipan kita untuk sentiasa peduli terhadap hal ehwal umat islam terutamanya mereka yang berada di Palestin. Perasaan peduli ini harus dibina dengan benar diatas asas iman . Kepedulian ialah bukti kepada kesatuan dan kasih sayang. Kita harus ihtimam dengan semua perkara yang berlaku terhadap umat islam kerana Rasulullah SAW bersabda,

Dari Hudzaifah bin Yaman r.a, Rasulullah SAW bersabda ”Siapa yang tidak ihtimam (peduli) terhadap urusan umat Islam, maka bukan golongan mereka.” (HR At-Tabrani). (Hadits ini banyak diriwayatkan oleh ahli hadits dengan lafadz dan sanad yang berbeda. Dan dari semua sanad yang berbeda, para ulama hadits mempermasalahkan keshahihannya. Tetapi para ulama sepakat bahwa secara lafadz dan makna hadits ini adalah benar dan tidak bertentangan dengan nilai Islam yang universal. Secara makna hadits ini sesuai dengan nilai-nilai Islam yang terkait dengan ukhuwah Islamiyah, baik yang disebutkan dalam Al-Qur’an maupun hadits. Allah swt. berfirman: “Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara, karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat” (Al-Hujuraat: 10))

Oleh kerana asas dalam persaudaraan muslim ialah iman, maka tahap kepedulian kita terhadap umat islam boleh menjadi satu kayu ukur terhadap kekuatan iman. Rasulullah saw. Bersabda, “Tidak beriman seseorang dari kamu sehingga mencintai untuk saudaranya sebagaimana mencintai untuk dirinya sendiri.” (HR Bukhari dan Muslim). Justeru,kelemahan umat hari islam hari ini ialah kelemahan iman. Kelemahan imanlah yang membuat umat islam berpecah dan tidak saling tolong menolong. Kelemahan iman juga menjadikan sebahagian daripada kita tidak benar-benar menghayati isu palestin dan menjadikannya isu yang bermusim seperti piala dunia. Tidak salah untuk seseorang mengikuti perkembangan piala dunia atau menyaksikan perlawanannya sekalipun, tetapi kekuatan iman harus memanggil jiwanya pulang setelah menonton piala dunia untuk menadah tangan mendoakan saudara-saudara semuslim di Palestin. Kekuatan iman juga harus membangkitkan kesedaran dalam hatinya untuk bercakap tentang palestin ditengah-tengah manusia yang mabuk dengan piala dunia. Kekuatan iman inilah yang membenihkan rasa cinta yang sentiasa subur terhadap bumi Palestin dan Al-Aqsa. Justeru, ayuhlah kita kembali menilai iman kita, mambajanya dan memastikan ianya tumbuh mekar dalam jiwa kita seiring dengan cinta dan kepedulian kita terhadap Palestin.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

1 Comentário:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA

Followers

Muslimkaffah © 2008 Template by Dicas Blogger Supplied by Best Blogger Templates

TOPO