Murobbi, oh murobbi...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Tarbiah hanyalah untuk orang yang sedar. Orang yang sedar untuk berubah, orang yang sedar untuk membangunkan diri, dan orang yang sedar untuk berjuang. Kita harus sedar dan peka dengan persekitaran kita dan begitu juga harus sedar dengan peranan setiap individu yang terlibat dalam proses ini. Tarbiah tak mungkin akan berkesan dan berfungsi kepada orang yang masih dalam lamunan dan angan-angan kosong. Yang datang ke liqa’-liqa’ atau daurah-daurah dengan penuh semangat dan rutin tetapi tak pasti apa yang mereka perolehi. Justeru, kita harus menjalani tarbiah dalam keadaan yang sangat sedar. Agar kita tidak diperbodohkan.

Diperbodohkan murobbi

Maaf perkataan ini mungkin kasar tetapi saya sedang serius melihat gejala ini. Apa tugas murobbi? Datang ke halaqah dan memberikan pengisian?memberikan arahan? Atau memarahi kesalahan mutarobbi?. Wah....kalau ini tugas murobbi saya kira senang. Justeru untuk melahirkan murobbi yang seperti ini, yang kaku, yang lesu dan yang jauh dari ruh tarbiah kita tak perlu masa yang lama, bahkan tak perlu pun usaha yang memenatkan dan melelahkan. Semua murobbi harus sedar yang kita mempunyai tanggungjawab yang jauh lebih besar dan berat daripada itu. Tugas murobbi ialah mendidik dan membimbing perubahan. Bukan tugas murobbi memprogramkan kehidupan mutarobbinya sehingga mereka menjadi terlalu robotik. Justeru murobbi harus lebih halus dalam meperhatikan masalah ini. Setelah kita memberikan pengisian didalam halaqah, kita harus memastikan kefahaman berkaitan bahan itu sampai dan dipraktikan. Murobbi bertanggungjawab dalam memimpin pembangunan akal, fizikal dan ruh mutarobbi agar kehidupan mereka seimbang dan menatijahkan individu yang mapan untuk mengharungi realiti kehidupan. Mendukung idealisme perubahan ialah sesuatu yang baik tetapi menjadi terlalu idealistik dalam membuat perubahan sesuatu yang membahayakan. Harus diingat bahawa dalam proses tarbiah, yang menjadi objeknya ialah manusia yang lengkap dengan ruh , akal, hati dan perasaan bukan seperti membuat kek yang objeknya hanyalah bahan-bahan yang tidak bernyawa,yang tak pernah peduli acuannya,hiasannya,uliannya, bahkan tak pernah peduli kalau hangus pun. Oleh itu,murobbi harus berinteraksi dengan semua kompenen yang wujud dalam diri manusia. Kelesuan dalam tarbiah bermula dengan kelesuan seorang murobbi yang menyuruh mutarobbinya berqiamullail tapi dia sendiri mamai ketika bertahajjud, yang menasihati mutarobbinya mebaca al-quran tetapi dia sendiri tidak tartil bahkan jauh daripada al-quran, dan yang menyeru mutarobbinya untuk berjuang tetapi dia sendiri masih fikir-fikir kalau diminta berinfaq. Kegagalan dalam tarbiah akan bermula daripada kegagalan seorang murobbi menjadi murobbi dan memainkan peranan dan fungsinya dengan baik dan benar. Saya ingin bertanya, apakah penting lagi untuk meneruskan pengisian dalam halaqah kalau semua mutarobbinya mengantuk bahkan ada yang tertidur?. Janganlah jadi murobbi yang syok sendiri. Sedarlah kembali tentang matlamat pengisian dan pastikan kita menggunakan wasilah dan uslub yang terbaik untuk mencapai matalamat tersebut. Justeru janganlah memperbodohkan lagi mutarobbi kita dengan kehebatan kita dalam berkata-kata tetapi lemah dalam berbuat, hebat dalam menasihati tetapi lemah dalam tarbiah dzatiah dan hebat dalam memberikan pendapat tetapi lemah dalam melaksanakan keputusan. Hargailah dan binalah mutarobbi kita kerana mereka adalah amanah dan anugerah.

Murobbi tidak kebal

Murobbi bukanlah manusia yang ma’sum dan bukan juga seseorang yang telah memiliki karamah walaupun mungkin ada. Tetapi secara umumnya murobbi ialah manusia biasa yang menjadi murobbi kerana pengalaman yang lebih dan matang. Justeru dalam hal ini murobbi tidak kebal daripada dan apabila melakukan kesalahan. Kesalahan yang dilakukan murobbi harus dinilai dan dicegah dengan baik. Justeru dosa maksiat seseorang takkan berkurang hanya kerana dia seorang murobbi. Oleh yang demikian mutarobbi harus sedar pula hak dan tanggungjawab. Mereka mempunyai hak yang perlu dituntut kalau tidak ditunaikan oleh murobbi. Kalau merasa tiada perkembangan dalam diri, merasa lesu dalam berhalaqah dan tidak memahami pengisian murobbi maka lontarkan dan berbincanglah dengan baik bersama murobbi agar keadaan ini dapat diatasi kerana itu adalah hak seorang mutarobbi. Janaganlah menggunakan istilah taat dan tsiqah kalau tak memahaminya. Taat bukan bererti bodoh untuk mengiakan perkara yang salah daripada seseorang hanya kerana dia seorang murobbi atau mas’ul dan tsiqah bukan bererti memaksa diri menghilangkan kekeliruan yang berlaku dek kerana melihat murobbi melakukan kesalahan yang jelas. Kita perlu taat kepada murobbi dan mas’ul tetapi ketaatan yang mutlak tetap terhadap Allah dan rasul. Ketsiqahan kita pula tidak seharusnya menghalang kita daripada menegur dan memberikan nasihat kepada murobbi. Orang yang mengelak diri daripada menegur kesalahan murobbi ialah orang yang tidak tsiqah dengan keikhlasan murobbi tersebut menerima nasihat dan kebaikkan. Nasihat yang kita berikan kepada murobbi seharusnya langsung tidak menjatuhkan kedudukan dia dalam hati kita bahkan nasihat itu kita harus berikan dengan penuh ikhlas, cinta dan yakin. Mutarobbi janganlah menjadi manusia-manusia pengecut seperti tikus yang hanya bercakap di balik tabir dan yang hanya berani muncul dalam kegelapan atau mempunyai jiwa seorang hamba yang hanya menuruti kemahuan dan perintah tuannya dan tidak pernah mempunyai ruang menuntut haknya kerana kita hamba hanya kepada ALLAH. Ayuh kita menjadi mutarobbi yang baik agar murobbi kita menjadi yang terbaik.

SIMBIOSIS

4 Comentários:

hisyam_mujahid said...

tersentuh... garapan idea yang baik. pesanan utk semua murabbi... jangan sampai hilang fungsi...

@WaN_B{i}rU said...

"Saya ingin bertanya, apakah penting lagi untuk meneruskan pengisian dalam halaqah kalau semua mutarobbinya mengantuk bahkan ada yang tertidur?. Janganlah jadi murobbi yang syok sendiri. Sedarlah kembali tentang matlamat pengisian dan pastikan kita menggunakan wasilah dan uslub yang terbaik untuk mencapai matalamat tersebut."

sangat setuju dengan quote ni...
huhu...syukuran akhi...

@WaN_B{i}rU said...
This comment has been removed by the author.
tista said...

itu hanya sebagian usaha dari MR. untuk yang lain, usahakan sendiri oleh mutarabbi. ok

Followers

Muslimkaffah © 2008 Template by Dicas Blogger Supplied by Best Blogger Templates

TOPO